Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Καρδιά από εκτυπωτή




ΕΛΕΝΑ ΚΙΟΥΡΤΣΗ  Καθημερινή

Ακριβές 3d αντιγραφο των ενωμένων θωράκων των σιαμαίων κοριτσιών από το Τέξας. Χάρη σ’ αυτό, οι χειρουργοί ήξεραν εκ των προτέρων σε ποια σημεία και πώς ήταν ενωμένα τα βρέφη - και ο διαχωρισμός τους πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.
Ακριβές 3d αντιγραφο των ενωμένων θωράκων των σιαμαίων κοριτσιών από το Τέξας. Χάρη σ’ αυτό, οι χειρουργοί ήξεραν εκ των προτέρων σε ποια σημεία και πώς ήταν ενωμένα τα βρέφη - και ο διαχωρισμός τους πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.
«Χάρη στους 3D printers, όποιο µέρος της ανατοµίας φαίνεται σε µια ιατρική απεικόνιση -σε αξονική ή µαγνητική τοµογραφία, για παράδειγµα- µπορεί να αντιγραφεί και να εκτυπωθεί σε βιοσυµβατό ή µη υλικό», εξηγεί ο καθηγητής Εµβιοµηχανικής και Υπολογιστικής Χειρουργικής Πάνος ∆ιαµαντόπουλος, ένας από τους πρωτοπόρους της τρισδιάστατης εκτύπωσης για ιατρικούς σκοπούς στη χώρα µας. «Θέλουµε αντίγραφο µιας γνάθου, ενός γονάτου, κάποιων αγγείων, ενός κρανίου, µιας καρδιάς; Μπορούµε να το ανασυνθέσουµε εικονικά και να το στείλουµε για εκτύπωση. Και αυτό µπορεί να γίνει άµεσα και µε εντυπωσιακή ακρίβεια». 
 
Οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις οργάνων έχουν µεγάλη εκπαιδευτική αξία. Οι φοιτητές και οι ειδικευόµενοι γιατροί µπορούν χάρη σ’ αυτές να εξοικειωθούν µε ασφάλεια και χωρίς στρες µε την ανατοµία του ανθρώπινου σώµατος πριν αναλάβουν έναν ασθενή. Επειτα, είναι πολύτιµα εργαλεία για τον προεγχειρητικό έλεγχο και τον θεραπευτικό σχεδιασµό. Σε µια επανορθωτική επέµβαση, όπως ένα συντριπτικό κάταγµα, οι γιατροί µελετώντας το ανατοµικό αντίγραφο του ασθενούς γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν πριν καν τον ακουµπήσουν. «Ετσι κερδίζουν χρόνο στο χειρουργείο, µειώνουν την ταλαιπωρία του ασθενούς, αυξάνουν την αποτελεσµατικότητα της επέµβασης και ελαττώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών», επισηµαίνει ο Richard Arm, ερευνητής του βρετανικού Πανεπιστηµίου Nottingham Trent και δηµιουργός της τρισδιάστατης εκτυπωµένης καρδιάς που εκτέθηκε πρόσφατα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο πλαίσιο της έκθεσης 3D Printing της Στέγης Γραµµάτων και Τεχνών. 
Ειδικά στις περιπτώσεις των οστών, η τρισδιάστατη εκτύπωση κάνει, χωρίς υπερβολή, θαύµατα. Στις αρχές του χρόνου, χειρουργοί στην Ουαλία χρησιµοποίησαν 3D printer για να ανακατασκευάσουν το πρόσωπο ενός 29χρονου ο οποίος είχε σπάσει το αριστερό ζυγωµατικό, την άνω γνάθο, τις οφθαλµικές κόγχες και το κρανίο του σε ατύχηµα µε µοτοσικλέτα. Η ιατρική οµάδα σκάναρε το κεφάλι του µε τη χρήση αξονικού και µαγνητικού τοµογράφου και µε βάση τα εναποµείναντα γερά οστά σχηµάτισε την εικόνα της πλήρους δοµής του προσώπου του - όπως ήταν πριν από το ατύχηµα. Στη συνέχεια εκτύπωσαν εµφυτεύµατα από τιτάνιο, τα οποία τοποθετήθηκαν στον ασθενή µε επιτυχία. «Η 3D τεχνολογία έχει εφαρµογή σε ένα πολύ ευρύ φάσµα της Ιατρικής, αλλά στo χειρουργικό πεδίο πραγµατικά αλλάζει ζωές», αναφέρει ο κ. ∆ιαµαντόπουλος.

Θα εκτυπώνουµε... ζωή;

Διαβάστε τη συνέχεια στην Καθημερινή